Thursday 23 October 2014
Features / Skelvis hoort nie net op hospitaalspyskaarte

Skelvis, of “Haddock” soos die meeste van ons dit ken, word in my opinie erg onderskat. Dit is alles behalwe ’n smaaklose vissoort wat slegs op ’n hospitaalspyskaart voorkom.

Soos met die voorbereiding van enige vis geld daar een goue reël wat jy maar op jou broodplank kan graveer: moet dit nie oorgaar maak nie; dis gaar as dit maklik vlok.

In Suid-Afrika bestaan daar verwarring oor stokvis en skelvis. Hier by ons word stokvis gerook en dit word dan skelvis genoem. Dit word ook so aangedui op die verpakking, en dit word algemeen aanvaar in die bedryf, solank daar net die woord stokvis iewers verskyn. Die fynskrif verdoesel vele kosgeheime! Skelvis kry dus sy helder oranje kleur van die rookproses en die naam verwys dus na die skel kleur. (Nee, dis nie ’n viswyf nie!)

Voorgesit met ’n bolaag van heerlike kaassous wat effens verbruin word onder die oondrooster, is dit koningskos.

SKELVIS MORNAY

1kg vars of bevrore skelvis

250ml melk

1 lourierblaar

30g botter

1 groot ui, gekap

Kaassous:

75g botter

80g meel

160g cheddarkaas (beleë kaas is ideaal)

5ml Aromat

Varsgemaalde swartpeper

Knippie rooipeper

Knippie droë mosterdpoeier

80g cheddarkaas

2 eetlepels gerasperde parmesaankaas

2 eetlepels broodkrummels

Plaas vis in ’n kastrol en bedek met die melk. Voeg die lourierblaar by. Bring tot kookpunt en verwyder van hitte. Laat staan vir 15 minute, verwyder vis en vlok liggies, nie te fyn nie. Gooi die melk in ’n maatbeker en vul dit aan met melk tot 450ml. Braai intussen die gekapte ui liggies tot gaar, maar nie bruin nie. Maak die kaassous deur die botter te smelt en die meel by te voeg. Roer met ’n draadklitser terwyl die melk bygevoeg word asook die geurmiddels. Verhoog hitte, bring tot kookpunt, verwyder van hitte as sous begin verdik. Roer die cheddarkaas by die sous. Plaas die gevlokte vis asook die uie in ’n oondvaste glas bak en gooi die kaassous bo-oor. Strooi die cheddar-, parmesaankaas en broodkrummels bo-oor. Plaas onder ’n warm oondrooster en rooster tot goudbruin en borrelend. Bedien saam met aartappels in die skil en groen groentes.

  •  Kontak Louise by 076 876 1962.
  COMMENTS 
 
Louise wrote:   
2011-08-23 00:00

Thanks Zulie! Cooking is my passion and I share my recipes with the greatest of pleasure. Also browse the Blog section for more recipes. Do try the easy Thai Green Curry, and in English too (just for you!)Enjoy & Bon Appetit!

Zulie wrote:   
2011-08-20 15:35

I just love Haddock and this recipe looks so easy. Going to give it a try. I just love Louise's recipes.
top
OUR LATEST ISSUE

top
bottom